Trafik- og transportplanlægning i et korridor- og netperspektiv: Tanker og idéer til fremtidig planlægning - Larsen, Torfinn; Grell, Henrik; Brønchenburg, Søren (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2005)
Der er i stigende grad fokus på helhedstænkning og tværgående koordinering i trafik- og transportplanlægningen i Danmark. I udlandet gennemfører flere og flere lande systematiske korridoranalyser, korridorundersøgelser og netundersøgelser med henblik på at optimere trafik- og transportplanlægningen inden for en given korridor, strækning eller i et net. Kommunalreformen vil på en række områder betyde forandringer, der giver nye og større udfordringer for den strategiske vej- og transportplanlægning i Danmark. Med det ret begrænsede statsvejnet som Vejdirektoratet har bestyret siden 1998, har Vejdirektoratet primært koncentreret sig om statsvejnettets vejstrækninger hver for sig i form af korridorplanlægning. Det nuvæ-rende statsvejnet udgør nemlig ikke et egentligt net - men i overvejende grad en række selvstændigt beliggende korridorer. Det fremtidige større statsvejnet vil derimod udgøre et net med masker, og der vil være langt større variation i vejtyper og trafikmængder. Samtidig stiller amternes nedlæggelse og etablering af nye regionale vejcentre under Vejdirektoratets ledelse nye krav til oparbejdning af et regionalt og centralt planlægningsberedskab, opbygning af nye samarbejdsrelationer for at sikre viden og data til tværgående planlægningsformål, overvejelser omkring fælles kompetenceudvikling og udvikling af nye planlægningsmetoder. Tanker, idéer og overvejelser omkring ovenstående udfordringer præsenteres i relation til den fremtidige planlægning på statsvejnettet, dels på baggrund af dagens situation og det fremtidige statsvejnet, dels ud fra internationale erfaringer og aktuel relevant planlægning herfra.