Reisemiddelbytter når arbeidsplassen flytter - Meland, Solveig (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2005)
Da det nye Statens hus i Trondheim ble tatt i bruk høsten 2000, endret de ansatt sine reisevaner radikalt. Flyttingen av arbeidsplassene fra utkanten til sentrum resulterte i mer enn en tredobling av antall kollektivreiser, kraftig reduksjon i bruk av bil, og nesten en dobling i antall fotgjengere og syklister. De fleste følte seg ”tvunget” til å redusere bilbruken på grunn av redusert parkeringstilbud. Etter tre år er hovedtrenden ytterligere reduksjon i bilbruken, selv om noen av de ansatte har økt bilbruken igjen. I de fleste tilfellene der bilbruken er redusert, står bilen ubrukt hjemme på dagtid. I forbindelse med flyttingen ble ansatte og besøkende intervjuet i fire perioder; to før og to etter flyttingen. Kjernen i intervjuene var en turdagbok med kartlegging av reisemåte for alle turer mellom hjem og arbeidsplass i en hel arbeidsuke. Undersøkelsen ble gjentatt høsten 2004, for å studere stabiliteten i de registrerte endringene, og for å fange opp mer langsiktige tilpasninger i reiseaktiviteten.