Europæiske udstødningsnormer for motorkøretøjer - Kubel, Dorte (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2006)
Indlægget gør status for aktiviteter i EU, der vedrører reguleringen af udstødningsgasser fra motorkøretøjer. I september 2005 fremlagde Kommissionen en Temastrategi for luftforurening. Et af elementerne til at opnå forbedret luftkvalitet, er en stramning af reguleringen af udstødningsgasser fra motorkøretøjer. På den baggrund fremsatte Kommissionen i december 2005 forslag til normer for person- og varebiler (Euro 5). Forslaget forventes at træde i kraft omkring 2010. Indlægget fokuserer på baggrund, indhold og status for Euro 5 forslaget. Det vigtigste aspekt i forslaget er, at der gennemføres en stramning i grænseværdierne for køretøjers emission af partikler og NOx. Der er desuden fremlagt forslag fra flere medlemslande om, at der allerede nu fastsættes et næste trin af grænseværdier (Euro 6) for NOx.