Nationell djupstudieanalys av ambulansrelaterade skadehändelser i Finland: krascher med ambulansfordon åren 1996-2005 - Lundälv, Jörgen (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2006)
I de Skandinaviska länderna har skadeforskningen som omfattar skadehändelser och olyckor med ambulansfordon varit tämligen begränsad. Avsaknaden av statistik och en tydlig skaderegistrering av ambulansrelaterade skadehändelser försvårar forskningsstudier av ambulansfordons inblandning i vägtrafikolyckor. Föreliggande studie av ambulansen som ett ”höghastighetsfordon” i vägtrafiken utgår från tidigare översiktsstudier som genomförts på området (Nuutinen, 1992 – (Sairasautojen vahinkotutkimus, VALT 1992); Lundälv, 2005; Lundälv, 2006 – (Akut behov av skaderegistrering av ambulanskrascher, Läkartidningen). Studien baseras på ett nationellt statistiskt material som omfattar samtliga skaderapporterade skadehändelser i vägtrafiken i Finland. Samtliga ambulansfordon som varit inblandade i krascher under åren 1996-2005 har studerats. Undersökningsmaterialet omfattar totalt 438 ambulansfordon. Undersökningsmaterialet omfattar skadeuppgifter från de ambulansrelaterade skadehändelserna i vägtrafiken och baseras på försäkringsdata d.v.s. skadeinformation som försäkringsbolagen i Finland dokumenterat under ovan givna tidsperiod. Totalt 528 ambulanskrascher som inträffat under åren 1996-2005 har djupstuderats. Undersökingsmaterialet har insamlats och analyserats vid Trafikförsäkringscentralen (Undersökningskommissionerna för trafikolyckor) i Finland. I papret kommer ett flertal variabler som inkluderar skadeinformation att presenteras och diskuteras. Exempel på sådana variabler är: fordonstyp, trafikantkategorier, tidpunkt för kraschens inträffande, dödstal och skadeutfall vid krascher.