Bedre Cykelruter - Larsen, Jens Erik (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2008)
Planlægning af de nationale og regionale cykelruter er en spændende udfordring, som kommunerne har fået tildelt efter amternes nedlæggelse. Projektet Bedre Cykelruter præsenterer værktøjer, der kan hjælpe kommunerne hermed. Såvel tekniske som turistmæssige parametre indgår i planlægningsmetodikken. Danmark var det første land i verden til at åbne et officielt nationalt cykelrutenet. Det skete i 1993 på initiativ af Vejdirektoratet, Amterne, Miljøministeriet, De Frie Fugle m.fl. De nationale cykelruter går fra nord til syd og vest til øst og omfatter i dag 11 ruter på i alt 4.233 km. Sammen med de regionale cykelruter (5.874 km) og lokale cykelruter (2.298 km), giver det 12.405 km afmærkede cykelruter. Med vores i forvejen lange historisk tradition for cykling, er her et godt grundlag for udvikling af cykelturismen og danskeres egen cykling til hverdag og fritid. Men som det vil fremgå i det følgende, er der brug for en bedre koordinering for at nå dette mål.