Trafikplan for Region Sjælland - Richter, Lars (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2009)
Trafikplanen evaluerer den nuværende regionale trafik – der er en viderførelse af den hidtidige trafik i hhv STS (Storstøms Amt), VT (Vestsjællands Amt) og HUR (det tidligere Roskilde Amt) , og opstiller en plan for den fremtidige regionale trafik i Region Sjælland. Som andre steder i landet lægges der op til ændringer ift. hvilke trafikale opgaver der skal løses af regionen – og hvilke der skal overlades til kommunerne. Der er flere vinkler i emnet; Dels selve trafikplanen, hvor der ligger en konkret plan for den fremtidige regionale betjening. Men også den efterfølgende proces og diskussionen med kommunerne som løber af staben pt. er interessant. I følge tidsplanen behandles trafikplanen endeligt af regionen i maj, så også den politiske beslutning vil være kendt til august. Planen er udarbejdet på baggrund af analyser af den eksisterende trafik, tidligere rapporter om hvad der skal til for at få flere passagerer i den kollektive trafik samt en gennemgang af pendlingstal mhp. at fastslå hvilke relationer der er relevante ift. den regionale trafik. Resultat af arbejdet er selve planen for den fremtidige regionale trafik. Planen lægger op til en offentsiv satsning på at få flere passagerer i den kollektive trafik ved hjælp af centrale elementer som høj frekvens, langt driftsdøgn, sammenhæng mellem bus og bane samt et hurtigt og enkelt net.