Modernisering af Transportvaneundersøgelsen - Christiansen, Hjalmar (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2009)
Transportvaneundersøgelsen (ofte forkortet som TU), har til formål at kortlægge danskernes transportvaner, principielt defineret som al persontransport indenfor landets grænser. Metoden er et stort antal interview med danskere (10-84 år) om transportadfærden ”dagen i går”. Interview gennemføres både pr internet (ca. 20 % af data) og via telefon (80 %). Interviewpersonerne udvælges repræsentativt ved hjælp af CPR- registret og resultaterne opregnes efter geografi, alder og køn. Undersøgelsen er unik, fordi det er den eneste store, danske undersøgelse med kobling af faktisk transportadfærd til en lang række baggrundsvariable. I international sammenhæng er undersøgelsen unik, fordi den kortlægger alle ture med koordinater for hvert rejsemål. Transportvaneundersøgelsen er gennemført med stort set samme indhold siden 1992, dog med en afbrydelse i 2004-5. Ofte omtales data fra årene 1992-2003 (172.000 interview) som det ”gamle datasæt”, og data efter 2005 som det ”nye datasæt” (p.t. ca. 46.000 interview). Siden 1992 er der sket mange forbedringer og andre ændringer i spørgeskemaet, men der er en hovedkerne af spørgsmål, som er med i alle årene.