Danskernes transport – hvor meget, hvordan, hvor og hvornår? - Jensen, Carsten (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2009)
Der er en ganske lang tradition i transportsektoren i Danmark for at indsamle og anvende statistiske data til at understøtte beslutningsprocesser – selv om det måske ikke altid virker sådan, hvis man alene følger de transportrelaterede diskussioner i medierne. Når det gælder persontransport, findes der en lang række datakilder til beskrivelse af delelementer af danskernes transportadfærd: tællinger af vejtrafik på statsveje og kommuneveje, af varierende kvalitet og omfang tællinger af passagerer i busser, tog, fly og færger, også her af varierende kvalitet og omfang statistik over bilparkens størrelse og gennemsnitlige årskørsel pendlingsstatistik enkeltstående specialanalyser og mange, mange flere. Der ligger en utrolig mængde viden i disse data, men de er ikke umiddelbart egnede til at understøtte en samlet beskrivelse af danskernes transportadfærd. Der findes dog én kilde, der kan dække dette behov, nemlig Transportvane- undersøgelsen (i daglig tale TU).