Transportkommission i Grønland - Nordskilde, Jesper; Bendsen, Stine (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2010)
COWI har siden slutningen af 2009 assisteret det grønlandske Selvstyre som sekretærer for den grønlandske Transportkommission. Transportkommissionen er nedsat af Landsstyret (Naalakkersuisut) og har professor Christen Sørensen som formand. Dens arbejde forventes afsluttet i december 2010, hvor en betænkning sendes til Naalakkersuisut. I sommeren 2010 er der udsendt en særlig redegørelse med anbefalinger til den fremtidige transportinfrastruktur i Sydgrønland. Grønland har nogle helt særlige transportmæssige udfordringer med sin befolkning på 56.000 og med en afstand fra nord til syd, der er lige så lang som fra Skagen til Gibraltar. Man kan ikke køre mellem landets byer, befolkningen er spredt på 18 byer og ca. 60 bygder og dele af året kan man ikke sejle pga. isforhold. Derudover er den nuværende infrastruktur i høj grad baseret på tidligere anlagte militæranlæg som bl.a. betyder, at de to eneste lufthavne, som kan modtage fly fra Danmark, er anlagt langt fra de steder, hvor hovedparten af befolk- ningen er bosat. Formålet med indlægget er at fortælle om de særlige udfordringer, der er med transport i Grønland, og om de overvejelser, Transportkommissionen har haft i dens hidtidige arbejde.