Næringstransporter i Sør-Rogaland - Bayer, Stian Brosvik (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2011)
De siste årene har det skjedd store endringer i terminalstrukturen i Sør-Rogaland, særling i og rundt Stavanger. Ganddal jernbaneterminal ble åpnet i årsskifte 2007/2008 og Risavika havn ble utbygd til en betydelig havn på Vestlandet. I tillegg fins det andre terminaler i området, som spiller en viktig rolle innen transportsektoren. Dette prosjektet har samlet en rekke private og offentlige aktører som ønsker å øke kunnskapen om godstransport, kartlegge den og dermed skape et bedre grunnlag for framtidige beslutninger. Resultatet skal være et hjelpemiddel for private og offentlige aktører for å legge forholdene best mulig til rette for næringslivets transporter, innenfor en effektiv, miljøvennlig og trafikksikker ramme i Sør-Rogaland. Eksempel på data som samles inn i forbindelse med prosjektet er strukturert informasjon fra de største logistikkaktørene i regionen, samt intervju av lastebilsjåfører som henter og leverer gods til/fra de største havnene og jernbaneterminalen i området. I tillegg gjennomføres det intervju av lastebilsjåfører som passerer to vegpunkt inn og ut av Sør-Rogaland, ved E39 Krossmoen i sør og på ferjesambandet Mortavika- Arsvågen i nord. Det er resultater fra den første delen av denne undersøkelsen som presenteres i dette paperet.