Kollektiv Trafikplan for Nordjylland 2013-16 - Trankjær, Christian (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2012)
NT’s bestyrelse vedtog den 27. april ’Kollektiv Trafikplan for Nordjylland 2013-16’ efter den havde været i høring i otte uger hos NT’s ejere og offentligheden. Der er bred opbakning blandt NT’s ejere til principperne og målene i planen og dermed en tro på, at im- plementering af planen vil betyde en mere effektiv kollektiv trafik med flere passagerer til følge. Dog be- mærker de fleste af høringsparterne, at det kan blive vanskeligt at tilvejebringe den finansiering, der er nødvendig for trafikplanens gennemførelse. Kommunerne og regionen har i høringsperioden haft mulighed for at kommentere på de seks indsatsområder, som trafikplanen indeholder: Forstærkning af busnettet Udvikling af banebetjeningen Videreudvikling af Flextrafik Opgradering af terminaler og stoppesteder Bedre trafikinfo Bedre klima- og miljøpræstation I forhold til punkterne vedrørende banebetjening, flextrafik, trafikinfo og klima og miljø er der generelt tilslutning til visionerne, målene og initiativerne i planen. Der er og opbakning til principperne for forstærkning af busnettet, som indebærer, at busdriften udvides i de korridorer, hvor der er størst potentiale for at tiltrække flere passagerer. Kommunernes og regionens involvering vil dog afhænge af de økonomiske muligheder. Trafikplanens forslag til forstærkning skal derfor ses som et katalog, og det må i den årlige budgetproces afklares med ejerne, hvilke initiativer, der kan iværksættes. Det samme gør sig gældende for opgradering af terminaler og stoppesteder, hvor der er tilslutning til et fælles koncept for anlæg, vedligehold og drift. Kommunernes involvering vil dog afhænge af de økonomiske muligheder. Da den kommunale medfinansiering er usikker udarbejder NT i samarbejde med kommunerne en ansøg- ning til Trafikstyrelsens Fremkommelighedspulje i efteråret 2012 om statslig medfinansiering af initiativerne. Om kommunerne helt eller delvist har økonomisk mulighed for at være medfinansierende afklares i ansøgningsprocessen.