’5A – Vores bus ’ Intelligente køreplaner og aktiv trafikstyring på linje 5A - Jacobsen, Søren; Lorich, Tania (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2013)
Trafikselskabet Movia og busoperatøren Nettbuss har, med støtte fra Trafikstyrelsen, siden januar 2012 samarbejdet om et projekt, for at skabe en passagerfremgang på linje 5A. Linje 5A er Nordeuropas travleste buslinje med næsten ligeså mange kunder som lufthavnen i Kastrup. De mange kunder sætter sit præg på linjen, så busserne bliver nemt meget fyldte og ind- og udstigningstiden er lang, hvilket for en højfrekvent bus som 5A, kan betyde at busserne klumper sammen frem for at være fordelt som perler på en snor. Denne positive udfordring forsøger projektet ’5A – Vores bus’ at finde løsninger på. Formålet er at styrke linjens regularitet og tilpasse kapaciteten til passagermængden, til gavn for kundernes oplevelse af linjen. For at fastholde nuværende kunder og opnå en passagerfremgang er det vigtigt at passagerne oplever, at 5A har plads, kører regelmæssigt, kommer sikkert frem til korrekt tid og er let at bruge. Projekt ’5A – Vores bus’ består af to delprojekter, det ene er en afprøvning af variabel køreplan, der tilpasses passagermængden, og det andet delprojekt er et forsøg med folk på gaden, såkaldte busværter der hjælper med at fordele busserne og kunderne i busserne.