Sammen om samkørsel - Christensen, Astrid Marie (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2013)
Artiklen præsenterer et studie af samkørsel mellem kolleger. Udgangspunktet er en kritik af det manglende sociale perspektiv på samkørsel . Artiklen belyser samkørsel som en mobilitetsform med sociale gevinster. Der er anvendt en etnografisk tilgang til at indsamle empirisk data, som suppleres med teori fra mobilitetsforskningen. Artiklen bidrager med en forståelse for samkørsel, som en transportform mellem personbilen og den kollektive transport. Den ’hjemlighed’, der forbindes med personbilen, er særligt synlig i det sociale perspektiv på samkørsel, mens den praktiske organisering ligner den kollektive transport. Samkørsel benytter sig også af en køreplan, stoppested og betaling. Den tidslighed, der er forbundet med samkørsel, adskiller sig fra ’øjeblikkets tid,’ der ellers kendetegner automobilitetssystemet, hvor bilen ikke er knyttet til en køreplan. Samkørsel er man sammen om; man er fælles om det ansvar, det er at få ordningen til at fungere, både praktisk og socialt.