Rammerne og indholdet i Transportministeriets nye samfundsøkonomiske manual - Olesen, Lars (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2013)
Denne artikel beskriver rammerne og indholdet i de to nye samfundsøkonomiske manualer på transportområdet, såvel som de ændringer, der er foretaget i forhold til den nuværende. Formålet med artiklen og oplægget på Trafikdagene er todelt. Det giver for det første mulighed for at præsentere arbejdet med manualen, men lige så vigtigt, er det en mulighed for Transportministeriet at få input til den videre proces. Det oprindelige kompromis i den nuværende manual mellem faglig dybde og overordnet orienteringsbehov ændres, således at der udarbejdes to publikationer. Disse to publikationer vil i højere grad end den nuværende manual være målrettet to forskellige målgrupper: En pædagogisk skrevet manual for de, der har behov for at forstå den grundlæggende metode og de centrale resultater. Den pædagogiske manual er primært rettet mod personer, der ikke nødvendigvis udarbejder samfundsøkonomiske analyser, men er brugere heraf og derfor har behov for et overordnet indblik i samfundsøkonomisk analyse. Manualen skal gøre disse personer i stand til at forstå analysens resultater. En mere teknisk vejledning i form af en række arbejdspapirer, der er rettet mod de fagfolk, der skal arbejde med samfundsøkonomisk metode til daglig. Ved at udgive vejledningen som arbejdspapirer bliver den tekniske vejledning lettere at opdatere i fremtiden. Arbejdet resulterer i de nævnte to publikationer, og skal udgøre et opdateret grundlag for de fremadrettede samfundsøkonomiske analyser på transportområdet for såvel infrastrukturinvesteringer som transportpolitiske tiltag i bredere forstand.