Hvordan påvirkes trafiksikkerheden i Europa af tiltag fra EU? - Kveiborg, Ole; Ágústson, Laurus (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2018)
EU har lovgivet om hvordan medlemslandene skal forbedre trafiksikkerheden på de Europæiske veje. Lovgivning omfatter bl.a. en række procedurer, der skal understøtte, at trafiksikkerhedsmæssige mangler på vejene bliver opdaget. EU ønsker stadig at forbedre trafiksikkerheden og har en forventning om, at en opdatering og justering af lovgivningen kan understøtte det. Derfor er der igangsat et arbejde, der skal ende op i et nyt direktivforslag. Artiklen gennemgår et væsentligt skridt i dette forberedende arbejde - en analyse af det konkrete forslag. Analysen ser på omfanget af problem, hvad der er årsagen til, at der er et problem, hvad kan der gøres for at reducere eller fjerne disse årsager samt hvad konsekvenserne vil være set ud fra dels antallet af dræbte og tilskadekomne og dels ud fra andre vurderingskriterier som effektivitet og økonomi. Artiklen gennemgår EU’s metode til denne type analyser og illustrerer det med dette konkrete eksempel.