Kan vi få fremtidens trafikanter til at vælge grøn mobilitet? Artikel - Jørgensen, Anette; Vang Nielsen, Marie (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2021)
Dette paper giver et overblik over de unges transportvaner i dag samt et kvalitativt indblik i de bevæggrunde unge har for at vælge bilen til fremfor mere bæredygtige transportformer. Dernæst indsigt i, hvad der kan få unge til at gå, cykle og anvende kollektiv trafik på vej til deres ungdomsuddannelse. Analysen, som er baseret på undersøgelser blandt unge på Roskilde Kommunes ungdomsuddannelser, viser, at mange unge vælger den kollektive trafik fra, når de får mulighed for at tage bilen i stedet. Bilen fremstår attraktiv. Som den hurtigste, nemmeste og mest fleksible måde at transportere sig til skole på. Den er et statussymbol, der signalerer, at man er voksen og den tilbyder et eksklusivt socialt rum, som de unge ikke oplever at have andetsteds. Hvis bæredygtig transport skal fremmes blandt de unge, er der behov for lokale kontekst-tilpassede adfærdstiltag, der understøtter sociale normer om at gå, cykle og benytte kollektiv trafik sammen med vennerne. Samtidigt er der behov for at forbedre den kollektiv trafik og skabe mulighed for, at de unge kan låne delecykler, så det er nemmere for de unge at hoppe på cyklen – også i kombination med kollektiv trafik.