Letbane og udnyttelse af byudviklingspotentialet: Udvidet resumé - Strandbygaard, Sofie Kirt; Schousboe, Caroline (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2023)
Region Hovedstaden har som målsætning, at den kollektive trafik bliver første valg for flere borgere. Region Hovedstaden er medejer af den kommende Hovedstadens Letbane i Ring 3 og vil få økonomisk medansvar for driften. Derfor har de en stor interesse i, at letbanen vil tiltrække både eksisterende brugere af kollektiv trafik i korridoren samt tiltrække nye brugere. For at gøre letbanen til et attraktivt tilvalg er det vigtigt, at stationsmiljøet og ikke mindst vejen derhen er attraktiv og tryg. Tilgangen til udviklingen bygger på forskningsresultater om, at tryghed i den kollektive transport hænger sammen med den omkringliggende by. Det er afgørende at det er attraktivt at være blød trafikant, samt at et stationsområde skal ses som del af en større bykontekst. Derfor har det været oplagt at starte et samarbejde med de kommuner, der står over for den konkrete planlægning af stationsmiljøerne, og dermed har en unik mulighed for at indtænke tryghed i og omkring stationsmiljøet i byomdannelsen.