Inddragelse af sundhedsgevinster i samfundsøkonomisk optimal udvidelse af supercykelstinetværket: Udvidet resumé - Paulsen, Mads; Rich, Jeppe (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2023)
Sundhedsgevinster er essentielle, når den samfundsøkonomiske værdi af cykelinfrastruktur evalueres. Imidlertid har disse ikke været medtaget i optimeringsmodeller designet til at planlægge udvidelser af cykelnetværk. Med udgangspunkt i en nyligt udviklet model for samfundsøkonomisk optimal udvidelse af cykelinfrastruktur (Paulsen & Rich, 2023), præsenteres her en udvidelse, der sikre at efterspørgslen efter cykelture bestemmes endogent. Dette betyder at substitutionseffekter fra biler samt eksterne sundhedseffekter integreres i optimeringen. Metoden er afprøvet på supercykelstisnettet i Hovedstadsområdet, hvor modellen bestemmer en løsning der har en nettonutidsværdi på 16 milliarder og et samfundsøkonomisk afkast på mere end 1000%.