Hastighedsplanlægning skaber bedre trafiksikkerhed og effektivitet i trafikken: Artikel - Ágústsson, Lárus; Willer Jørgensen, Andreas (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2024)
Hastighedsplanlægning er en vigtig del af trafikplanlægning og vejtrafiksikkerhed. Det indebærer udviklingen af strategier og foranstaltninger, der sigter mod at reducere hastigheden på veje og forbedre trafiksikkerheden. En effektiv hastighedsplan bør baseres på en solid grundlag af videnskabelig forskning, studier og erfaringer for at dokumentere effektiviteten og fordele ved de foreslåede foranstaltninger. Gennem en nøje overvejelse af hastighedsgrænser, trafiktekniske foranstaltninger og infrastrukturdesign kan vi opnå et trafikmiljø med minimal risiko for ulykker, mindre miljøpåvirkning og bedre trafikflow. Ved at differentiere hastighedsgrænserne, tilpasse dem til vejforholdene og tage hensyn til særlige områder som skoler, kan kommunerne bidrage til at reducere trafikulykker og skabe mere harmoniske trafikforhold. Lavere hastighedsgrænser i byområder har vist sig at være en effektiv og nødvendig tilgang til at skabe mere trafiksikre og bæredygtige bymiljøer. Lavere hastigheder giver bilisterne bedre mulighed for at reagere på uforudsete situationer og skaber en større følelse af tryghed for fodgængere og cyklister, hvilket fremmer brugen af bæredygtige transportmidler og en mere aktiv livsstil. Endelig fører det til en mindre støjbelastning, hvilket skaber mere fredelige og attraktive bymiljøer for beboerne. I det omfang lavere hastighedsgrænser medfører overflytning til andre transportformer, vil det også mindske energiforbruget, CO2-udledningen og luftforureningen og give mere plads på vejene. Det er vigtigt, at vi fortsætter med at sænke hastighedsgrænserne for at skabe mere bæredygtige bymiljøer, hvor trafiksikkerhed og livskvalitet er i centrum. Artiklen fokuserer på eksempler fra danske kommuner og udlandet og giver et indblik i, hvordan kommuner og Europæiske storbyer har formået at skabe mere trafiksikre, trygge og velfungerende trafikmiljøer ved at prioritere hastighedsplanlægning.