Store transportprojekter: - Før-og-efter studier af trafik og økonomi - Skamris, Mette K. (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1995)
Kun lidt forskning er blevet lavet omkring før- og efter studier af trafik og økonomi i store transport projekter. De få undersøgelser der er lavet peger i samme retning, nemlig at prognoserne for anlægsomkostningerne er undervurderet og trafikprognoserne er overvurderet. Resultaterne af en undersøgelse af fem danske bro- og tunnelprojekter blev sammenholdt med resultaterne fra udenlandske undersøgelser. Ud af 41 projekter var anlægsomkostningerne i trefjerdedele af tilfældene undervurderet og oftest, i en tredjedel af projekterne, var anlægsomkostningerne mellem 50% og 100% undervurderet. Prognosticeret og faktiske trafik blev undersøgt for 22 projekter og i ni ud af ti tilfælde var trafikprognoserne overvurderet. Hyppigst, i knap halvdelen af projekterne, var trafikprognoserne mellem 20% og 60% overvurderet. En konsekvens af for optimistiske prognoser er at beslutningstagere og befolkningen bliver vildledt og at de forkerte beslutninger træffes.