INTRAURBANA SAMBAND MELLAN BEBYGGELSE-, TRANSPORT- OCH MAKTSTRUKTURER - Book, Karin; Eskilsson, Lena (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1996)
Syftet med vårt forskningsprojekt är att genom litteraturstudier och en komparativ empirisk undersökning klarlägga intraurbana samband mellan bebyggelse-, transport- och maktstrukturer ur en kulturgeografisk synvinkel. Vi har särskiljt faktorer som inverkar på bebyggelse- och transportstrukturen som sammanfattas i en enkel modell. Faktorerna är centrumstruktur, verksamhetslokalisering, bostadslokalisering, densitet, markvärde, transportsystemets uppbyggnad, utnyttjandegrad av olika transportmedel och rörelsemönster. Hur städers bebyggelse- och transportstrukturer utformas påverkas också av typ av utvecklingskontroll, det vill säga vem som har kontroll/makt över den fysiska stadsutvecklingen och hur den utövas. Utifrån faktorerna ovan inklusive utvecklingskontroll har vi konstruerat tre stadstyper; den bilbaserade lågdensitetsstaden, den centraliserade kollektivtrafikbaserade högdensitetsstaden och den flerkärniga staden med varierande densitet. Stadstyperna ligger till grund för val av fallstudiestäder - Salt Lake City och Phoenix, Halle-Neustadt och Freiburg samt Almere.