Produktion, logistik og transport i en region i Danmark - Nielsen, Lise Drewes (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1996)
Forskningsprogrammet PROTEUS (Produktionssystem, transport og bæredygtig mobilitet) blev startet i 1995 ved Institut for Logistik og Transport (ILT), Handelshøjskolen i København. 1) Programmets målsætning er at opnå en bedre forståelse for mekanismer bag og konsekvenser af forandringer i transport sektoren. Programmet fokuserer på sammenhænge mellem transport og produktion i lyset af de underliggende økonomiske, økologiske og regionale dynamikker, der er koblet til disse aktiviteter. PROTEUS’ analytiske udgangspunkt adskiller sig derfor fra mere konventionelle erhvervsøkonomiske analyser af transport i hvilke udbud og efterspørgsel, marked og priser danner de begrebsmæssige udgangspunkter. Baggrunden for forskningsprogrammet var, at Transportrådet i Danmark ønskede at igangsætte en grundforskningsindsats inden for transportområdet. Institut for Logistik og Transport blev det forskningsmiljø, der kunne påtage sig de erhvervsøkonomiske dele af denne opgave. På Institut for Logistik og Transport (det tidligere Institut for Trafik, Turist- og Regionaløko-nomi) er der gennem flere år udviklet et samarbejde mellem forskere inden for logistik på den ene side og regionaløkonomi på den anden. Med dette forskningsprogram blev der muligheder for at udvikle samarbejdet også på den forskningsmæssige side. I alt 16 ansatte på ILT er deltagere i PROTEUS. Forskningsgruppen ledes af professor Dag Bjørnland og består i øvrigt af 9 forskere, 2 sekretærer, 3 ph.d. studerende, 1 konsulent og 3 studentermedarbejdere. Forskergruppen er multidiciplinær og indeholder økonomer, geografer, sociologer, og ingeniører. Programmet er en integreret del af forskningsmiljøet på instituttet, og programmets forskningsresultater mht. at udvikle teori og metoder vil danne grundlag for forskningen på instituttet i mange år fremover. Det er en stor udfordring at gennemføre et forskningsprogram med så mange aktører. I programmets første år er der ved siden af det faglige arbejde gennemført en strategiproces med det formål at udvikle et fælles grundlag for visioner og ambitioner.