Genåbning af Tønder-Niebüll banen - Madsen, Carsten Vædele (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1996)
Undersøgelsen var et dansk-tysk udredningsarbejde om mulighederne for en genåbning af jernbanetrafik på strækningen Tønder-Niebüll baseret på et regionalt person- og godstransportunderlag. Projektet var støttet af EU’s Interreg program. Regelmæssig personbefordring på strækningen ophørte i 1967, og godsbanetrafikken blev indstillet i 1977. Projektet tog udgangspunkt i en kortlægning af trafikkens udvikling i regionen omkring Tønder-Niebüll, samt en undersøgelse af godstrafikken relateret til de større virksomheder i Sydvestjylland og det vestlige Slesvig-Holsten. I Danmark blev der rettet henvendelse til alle industri- og handelsvirksomheder med mere end 100 medarbejdere samt øvrige relevante virksomheder. I Kreis Nordfriesland og Kreis Dithmarschen blev alle industri- og handelsvirksomheder med mere end 50 medarbejdere kontaktet. I alt blev 49 virksomheder kontaktet med henblik på at indsamle oplysninger om varetransporten til og fra regionen. Grænsependlingen blev belyst på grundlag af oplysninger fra skatteforvaltningen i de 5 berørte kommuner i Danmark. I samarbejde med DSB og DB AG blev der udarbejdet et overslag over de nødvendige investeringer forbundet med en genåbning af Tønder-Niebüll banen. I dette paper præsenteres resultaterne af undersøgelsen.