Bedre kollektivtransport. Trafikantenes verdsetting av ulike kollektivtiltak. - Kjørstad, Katrine Næss; Renolen, Heidi (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1996)
Samvalganalyse, eller Stated Choice kan brukes til å bestemme trafikantenes preferanser og deres verdsetting av ulike kollektivtiltak. I Norge har vi nå gjennomført slike undersøkelser i syv forskjellige byer, Oslo, Drammen, Moss, Skien/Porsgrunn, Kristiansand, Tromsø og Ålesund. Undersøkelsen har omtrent samme design. Dette gjør det mulig å sammenlikne resultatene fra de ulike byene og studere forskjeller mellom ulike passasjergrupper. Resultatene fra undersøkesene er presentert i fire rapporter (Norheim og Stangeby 1993, Kjørstad m fl 1994, Kjørstad 1995 og Norheim 1996). Dette paperet vil presentere noen av resultatene fra disse undersøkelsene: · Verdsetting av tid · Vektet reisetid · Variasjoner i verdsetting av tid avhengig av servicenivå · Verdsetting av skinnegåenede transport · Verdsetting av regularitet · Verdsetting av service forbedringer · Variasjoner mellom ulike trafikantgrupper