Användning av tidsseriemodeller för planering och uppföljning av kollektivtrafiken - några svenska erfarenheter - Tegnér, Göran (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1996)
Som ett komplement till 'traditionella' tvärsnittsbaserade fyrstegsmodeller, har vi s.k. tidsseriemodeller för att planera och följa upp utvecklingen av kollektivtrafikresandet i en stad eller region. Syftet med dessa s.k. tidsseriemodeller är att: · analysera vilka faktorer som inverkar på och förklarar variationerna i biljettförsäljningen inom trafikföretaget · förklara i vilken grad omvärldsfaktorer, taxor, trafikutbud och enstaka händelser inverkar på biljettförsäljningen. · användas av trafikföretaget för successiv uppföljning av försäljningsutvecklingen för att kunna registrera eventuella avvikelser. · tillämpas av trafikföretaget för prognoser av framtida intäkter och av biljett- försäljningen. TRIO - ett avancerat verktyg för tidsserieanalys Vi har tidigare estimerat tidsseriemodeller i Sverige i Stockholms, Östergötlands samt i Ska- raborgs län och då använt oss av linjära modeller. Under år 1995 har vi prövat en ny metod med icke-linjära modeller för Sundsvalls tätort baseras på månadsdata över biljettförsäljningen under en åttaårsperiod. Separata modeller har skattats för månadskort, rabattkort och för kontantbiljetter. I detta paper presenteras resultat över tidsseriemodeller från tre olika regioner i Sverige med empiriska elasticiteter samt slutsatser ommmetodemns användbarhet.