Usikkerhedsanalyser i forbindelse med beslutningsprocessor for trafikinvesteringer - Rehfeld, Calus (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1996)
I forbindelse med publiceringen af Transportrådets rapport om Femer Bælt opstod der en omfattende diskussion om beslutningsproces, risikovurdering etc. ved større infrastrukturinvesteringer i Danmark. Med udgangspunkt i modelleringen af beslutningsstøttesystemer (BSS), foreslår dette paper en struktureret tilgang til analyse af infrastrukturinvesteringers usikkerhed. Der argumenteres for en opfattelse hvad angår usikkerhedsbegrebet, der er bredere end hvad der er normalt ved risikoanalyser. Specielt peges der på en flerdimensionel usikkerhedsanalyse, hvor en BSS modelrammes samlede usikkerhed beskrives som en funktion af eksogen og endogen usikkerhed. Den endogene usikkerhed opdeles i objektiv, adaptiv og subjektiv usikkerhed. Endvidere diskuteres scenarioanalyser, og der peges på at scenarioteknikken bør indgå som en integreret del af usikkerhedsanalysen. Der gives eksempler på samspillet mellem typer af usikkerhed og scenarier.