Holder det med prognoser av fortida? - Strand, Sverre (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1996)
Det er i distinksjonen mellom beskrivelse og prediksjon den store og avgjørende utfordringen for en kausal modell ligger. I karakteristikken kausal ligger nemlig en ambisjon om prediksjon, i en eller annen forstand og i en eller annen grad. I dette ligger at denne distinksjonen ikke testes om vi f eks benevner en prognose som en betinget prognose En betinget prognose der betingelsene ikke er studert på den forpliktende måten som dette distinksjonsproblemet krever, har nemlig og egentlig ikke noe med prediksjon å gjøre, i betydningen sannsynlighetsvurdert. Slik sett kan den bli en vond sirkel og en villedende blindvei, om det altså ikke nøye presiseres hva man har bedre vet. Det er også av avgjørende betydning å definere en prognose i forhold til formål og aktør Forskjellige aktører kan ha forskjellige behov generelt, men samme aktør kan også ha forskjellige behov avhengig av beslutningssituasjon. Ansvaret for å skreddersy den prognosen det til enhver tid dreier seg om, ligger både hos bruker og prognosemaker. Sammen må brukerens behov defineres, også hensyn tatt til ulike holdninger til risiko, dvs i forhold til prognosens rolle som strategisk hjelpemiddel.