Cykelfelter. Sikkerhedsmæssig effekt i signalregulerede kryds - Jensen, Søren Underlien (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1996)
Målet med undersøgelsen har været at belyse den sikkehedsmæssige effekt af at anlægge cykelfelter i signalregulerede kryds og undersøge risikoen for eneuheld i forbindelse med udskridning på cykelfelter i kryds. I før/efter-uheldsundersøgelsen indgår 47 kryds, hvor der er anlagt 4 typer af cykelfelter. I alt indgår 248 politiregistrerede uheld i før/efter-uheldsundersøgelsen. Resultaterne viser, at anlæg af cykelfelter medfører en væsentlig forbedring af cyklisternes sikkerhed. Antallet af cykeluheld, der er sket i krydset med mindst én cyklist, der med sit kørselsmønster kunne benytte et cykelfelt i efterperioden, er faldet signifikant med ca. 36%, mens antallet af alvorlige skader er faldet signifikant med ca. 57%. Samlet er der for alle uheld opnået en reduktion på ca. 28% i antallet af personskader. Risikoen for eneuheld i forbindelse med udskridning på cykelfelter i kryds er belyst ved at gennemlæse 738 uheldstekster. Anlæg af cykelfelter øger tilsyneladende ikke antallet af eneuheld, hvor motorcykler, knallerter og cykler vælter som følge af udskridning på cykelfeltet.