Jernbanetunnel Helsingør - Helsingborg - Stramming, Mikael (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1997)
I över hundra år har en fast förbindelse mellan Helsingør och Helsingborg diskuterats. En rad olika förslag har under årens lopp tagits fram. Det gemensamma för samtliga förslag är att järnvägsförbindelsen alltid varit en viktig del i planeringen. Så är det även idag när EU via Interreg II-pengar är med i en förstudie av en ren järnvägstunnel. Tunneln får en längd, beroende på lösning, på 6-7 km. Med en genomsnittshastighet på 120 km/tim tar resan från station till station mindre än fyra minuter. Från centrum till centrum.