Misspecifikationer i modal-split modeller - J. H., Rich (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1997)
Økonometriske modeller for transportadfærd som transportmiddelvalg, bilejerskab, rejseformål, etc. er sædvanligvis baseret på stokastisk nytteteori. Ved at lave forskellige antagelser om den underliggende stokastiske proces fås modeller som spænder fra simple logit modeller til mere generelle probit modeller. Eftersom responsvariablen er diskret er det ikke muligt at teste antagelser vedrørende den underliggende stokastiske proces. Konsekvensen er, at kun relativt lidt information om modellens validitet kan etableres. I dette paper tages der hul på beskrivelsen af den klasse af misspecifikationer, som skyldes skjulte ikke-lineariteter. Det vises, hvorledes misspecifikationer i modal-split modeller er tæt koblet til rejseafstand og i sidste ende til ændringer i den marginale rejsemodstand. Helt præcist vises det at to respondenter med forskellig marginal rejsemodstand ikke kan antages at have identiske fejlled. Yderligere vises det, hvorledes disse misspecifikationer er systematiske og en oplagt løsningsmåde foreslås.