Analyse af emissionsfaktorer og deres anvendelse ved beregning af luftforurening fra vejtrafik - Winther, Morten (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1998)
I dette arbejde sammenlignes emissionsfaktorer fra forskellige modeller brugt i Danmark til beregning af luftemissioner fra vejtrafik. I sammenligningen inddrages varme CO, VOC og NOx emissionsfaktorer fra COPERT II, Workbook, DTU modellen og det danske måleprogram. Emissionsfaktorerne repræsenterer ECE 15/04 biler og katalysatorbiler med motorstørrelser mellem 1,4 og 2 l. Den første køretøjskategori indeholder nyere konventionelle benzinbiler med første registreringsdato i Danmark mellem 1. januar 1986 og 1. oktober 1990 og katalysatorbilerne er EURO I biler (registreret efter 1. oktober 1990). Arbejdet har haft tre formål: - at give et overblik over forskelle i emissionsfaktorer foreslået af de fire modeller. - at undersøge om en nedsat katalysatorvirkningsgrad ved høje hastigheder, som DTU modellen foreslår, kan eftervises af de andre modeller. - at vurdere indflydelsen på de samlede emissioner, når modellerne bruges i en totalberegning . I et eksempel beregnes de varme emissioner med de fire modeller ved typiske hastigheder i by på land og motorvej.