Pendling i hovedstadsområdet - Jespersen, Per Homann (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1999)
Pendlingen mellem hjem og arbejdssted er i fokus for mange plan-lægningstiltag, med henblik på at reducere trafikkens omfang og miljøbelastning. Planlægningstiltagene er af to kategorier: • tiltag, der skal overflytte trafik fra personbiltransport til mindre miljøbelastende transportformer • tiltag, der skal reducere pendlingens omfang gennem en større samlokalisering af boliger og arbejdssteder. Det er muligheder og begrænsninger i den sidste form for planlæg-ningstiltag der er emnet for dette paper, og der er foretaget en indledende undersøgelse af pendlingsmønstrene til og fra hovedstaden. I den forbindelse er der udviklet et mål for pendlingstilbø-jeligheden, der synes at være velegnet til at beskrive den histo-riske udvikling i hjem-/arbejdsstedspendlingen. Det vises at pend-lingstilbøjeligheden har været stærkt stigende i Københavnsområdet i perioden 1981-95. Endelig foreslås nogle videre undersøgelser, der kan belyse pro-blemstillingen yderligere.