Parkering som trafikkpolitisk virkemiddel i bysentra - Bjørnland, Dag (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1999)
Innlegget gjennomgår de parkeringspolitiske synspunkter som er fremlagt i den nye form for helhetlig, sektorovergripende og strategisk samferdselsplanlegging som nå er i gang i Norge. En meningsfylt samferdselsplanlegging etter det nye innhold, bør ifølge innlegget være mål-/middelorientert og behandle såvel institusjonelle som organisa-toriske spørsmål. Det påvises at dagens avgifter/takster ved fortausparkering i Oslo sentrum er for høye etter samfunnsøkonomiske kriterier. Skjerpet takstregulering kan neppe påberopes som parkeringspolitisk virkemiddel. Trafikksanering med virkning for bl a parkering, kan fortsatt komme til å spille en viss rolle. Hovedproblemet er imidlertid at Oslo kommune ikke lenger har noen uttalt parkeringspolitikk. Parkering kan spille en rolle ved den langsiktige arealplanlegging. Ideologisk forankret meningsforskjell mellom aktorene kommune, fylke, stat og dem det planlegges for, gir ikke noe klart bilde av de nødvendige parkeringspolitiske kompromisser. Virkningen ligger i hovedsak utenfor horisontåret 2011 for den nye norske samferdselsplanlegging.