Fleksibilitet, tid og magt : - en caseanalyse af transportaktiviteter - Nielsen, Lise Drewes (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1999)
Transportvirksomheder er placeret i den del af produktionssystemet, der kan beskrives som det logistiske system. Transportaktiviteter outsources i stigende omfang til transportvirksomheder. Artiklen analyserer ud fra magt- og tidsrelationer hvad der sker i transportvirksomhederne som følge af denne udvikling. Der sættes fokus på hvorledes fleksibiliteten (tilpasningen) foregår set fra medarbejdernes synsvinkel. Analysen viser at det store tidspres i transportvirksomhederne er en stor barriere for udvikling af nye organisationsformer i virksomhederne. Den funktionelle fleksibilitet, hvor forskellige arbejdsopgaver fordeles mellem flere grupper af ansatte, anvendes sjældent. Derimod anvendes den numeriske fleksibilitet hyppigt. Det betyder at der er meget overarbejde og at opgaver systematisk outsources til andre virksomheder. Den numeriske fleksibilitet bliver også en barriere for nye organisatoriske tiltag, samtidig med at den skjulte viden og kompetence i virksomhederne ikke kan nyttiggøres. Med udgangspunkt i en forandringsproces igangsat omkring tredjepartslogistik analyseres en casevirksomhed, en mellemstor transportvirksomhed. Caseanalysen er en del af forskningsprojektet ’Transportvirksomheders fleksibilitet’ der gennemføres med støtte fra Transportrådet.