Forsøksordningen for utvikling av rasjonell og miljøvennlig transport. : Konklusjoner etter 500 forsøk. - Kjørstad, Katrine Næss; Renolen, Heidi (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1999)
For å styrke kollektivtrafikken opprettet Samferdselsdepartementet i 1991 Forsøksordningen. I perioden 1991-95 er det bevilget 438 mill NOK til ca 500 prosjekter av forskjellig karakter. TØI har foretatt den samlede evalueringen av disse forsøkene. Hovedsproblemstillinger er: • I hviken grad førte forsøkene til at reisende skiftet fra bil, gange eller sykkel til kollektivtransport, og i hvilken grad førte de til nygenerert trafikk? • I hvilken grad ga samme type forsøk ulike resultater avhengig av lokale forhold? • I hvilken grad nådde markedsføringskampanjene fram til publikum? Hvor bra fungerte de ulike markedsføringskanalene? • Hvilke resultater ga målrettede forsøk mot ulike passasjergrupper som f eks billige ungdomskort eller ekspressbuss-tilbud i rushtiden?