Prøve og feile: Systematiske undersøkelser som en kvalitetsutviklingsprosess.: Norge: Omfattende undersøkelser innen kollektivtransporten. - Hagen, Trine (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1999)
Etter å ha bevilget midler til forsøk med kollektivtransport i en femårsperiode, besluttet Samferdselsdepartementet å konsentrere bevilgningene til et begrenset antall byer. I perioden 1996-98 fikk 8 byer midler til demonstrasjonsprosjekter. Byene gjennomførte selv forsøkene i samarbeid med Samferdselsdepartementet. Halvparten av pengene ble overført når departementet hadde mottatt lokale rapporter fra forsøkene. Slike forsøk, kombinert med felles evaluering, er enestående sett i internasjonalt perspektiv. De norske tiltakspakkene er først og fremst en læringsprosess basert på prøve- og feile-teknikk og sammenlignbare evalueringsmetoder. Undersøkelser gjøres for å samle verdifull informasjon om tiltak som har lykkes og mislykkes, og om selve prosessen. Vi presenterer her det nye norske tiltaket med demonstrasjonsprosjekter innen kollektivtransport og bakgrunnen for dette, samt erfaringer med den felles evalueringen. Vi fokuserer også på viktigheten av å lære av forsøkene samt evaluering av prosessen, som blir utført av Transportøkonomisk institutt.