Mer tillgänglig kollektivtrafik För- och pilotstudier i Varberg - Bjerkemo, Sven-Allan (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1999)
I förstudien har generella krav på planeringssystem och datorstöd preciserats för att man ska uppnå en ökad och mer bestående integration mellan olika kollektiva (samhällssubventionera-de) transportformer – linjetrafik, kompletteringstrafik, skolskjutsar, färdtjänst och sjukresor. I integrationsbegreppet ingår även att öka anpassningen för funktionshindrade och så långt möjligt anpassa transportformerna så att dessa kategorier kan utnyttja transportformerna och så långt möjligt delta i samhällslivet på sina egna premisser. Visionen är att med en ökad integration kunna erbjuda ett och ett sammanlagt bättre kollektiv-trafikutbud till oförändrade eller lägre kostnader. I pilotstudien har olika trafiklösningar, integration av transportformerna samt samverkan mellan befintliga datorsystem för planering, bokning och trafikupplysning prövats. I detta paper presenteras kortfattat upplägget och viktigare resultat av förstudien och pilotstu-dien.