Trafikministeriet og miljø - en historisk analyse. - Sørensen, Claus Hedegaard (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1999)
Med Brundtlandrapporten fra 1987 får princippet om integration af miljøhensyn i sektorpolitik og økonomisk politik en fremtrædende betydning i miljøpolitisk strategi. Princippet har to sider, for det første krav om miljømæssig hensyntagen i de pågældende politikker, for det andet krav om organisatorisk integration i de pågældende ministerier. Den danske regering tilslutter sig princippet. I papiret analyseres, hvad der frem til udgivelsen af Transporthandlingsplanen i 1990 sker i Trafikministeriets departement som konsekvens af den danske regerings tilslutning til integrations-princippet, og det analyseres, hvordan Trafikministeriet og Miljøministeriet tackler deres indbyrdes samspil som konsekvens af integrations-princippet. På den baggrund redegøres for fire institutionelle barrierer, som på daværende tidspunkt eksisterede for integration af miljøhensyn i Trafikministeriet. Det empiriske grundlag er en række kvalitative interviews med involverede embedsmænd og informerede iagttagere, officielle publikationer samt aktindsigt i nogle af Trafikministeriets sagsmapper.