Godstransport, planlægning og miljø : - hvem tager ansvaret? - Nielsen, Lise Drewes (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1999)
I forbindelse med forslag til landsplanredegørelse ’Lokal identitet og nye udfordringer’ (Miljø & Energi Ministeriet, 1999) blev transportforskningsgruppen på Handelshøjskolen bedt om at udarbejde notatet ’Godstransport i et kædeperspektiv – erhverv, miljø og planlægning’ (Drewes Nielsen og Aastrup og Kornum og Gjesing Hansen og Nedergaard, 1999). Denne artikel er skrevet med udgangspunkt i transportforskningsgruppens notat. I landsplanredegørelsen lægges der i Kapitel 5. Transport op til en debat om nye muligheder for en forbedret udnyttelse af den eksisterende infrastruktur. Det vil have positive konsekvenser både økonomisk og miljømæssigt. Det vil imidlertid kræve, at transport tænkes i helheder, hvor forskellige aktørgrupper (interessenter) finder samlede løsninger på transportproblemerne. Dette falder i god tråd med den engelske regerings udspil ’A New Deal for Transport’ (UK Department of Environment, 1998), der også argumenterer for nytænkning inden for transportområdet. Transport er ikke kun et spørgsmål om broer, veje og jernbaner. Det er en integreret del af produktion og forbrug og bør tænkes ind i disse sammenhænge. Artiklen beskriver, hvorledes fire aktørgrupper kan påvirke transport: Transportkøberne: virksomheder og butikker Transportkøbere: forbrugere Transportørerne Planlæggerne Der har i Danmark ikke været store traditioner for i samarbejde med erhvervene at udvikle nye transportløsninger. Artiklen peger på, hvorledes planlæggere kan have en aktiv rolle i at igangsætte inden for transportområdet, der også kan rumme miljømæssige gevinster. Det gælder: Fremme en stillingtagen til placering af transportknudepunkter i Danmark, fremme forsøgene med citylogistik løsninger i de store byer, samt igangsætte udviklingsprojekter i dialog mellem erhverv og planlægning. Inden for det sidste område anviser artiklen nogle erfaringer med at skabe rum for dialog og involvering: afholdelse af et ekspertforum.