Metoder til at forbedre trafiksikkerhed og miljø lokalt : - erfaringer fra en række Trafikpuljeprojekter - Pape, Martin; Forsting, Vibeke (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1999)
Der er opsamlet generelle erfaringer fra Trafikpuljeprojekter inden for følgende temaer: • Inddragelse af borgere i trafik- og miljøprojekter (erfaringer især fra Horsens, hvor man har benyttet Teknologirådets konsensuskonferencemodel med stor succes!) • Hastighedsplanlægning som et forholdsvist billigt og effektivt instrument til at reducere hastigheder lokalt • Kombination af virkemidler til at reducere støj i bygader Desuden har Trafikpuljeprojekterne bidraget med vigtig viden om nye samarbejdsformermel-lem stat, amter og kommuner, kompetenceopbygning og viden om projektstyring - alle dele vigtige elementer, når det handler om at reducere trafiksikkerheds- og miljøproblemer lokalt så-vel som nationalt. Konkrete erfaringer fra et forsøg med virksomhedscykler i Herning Kommune: I Herning Kommune har man operationaliseret Regeringens CO2-målsætning for transportsekto-ren ved at sætte sig det mål, at 4% af en given virksomheds medarbejdere skal flyttes fra bil til cykel, når de kører fra bolig til arbejde. I forsøget deltager to virksomheder, hvoraf den ene er Herning Centralsygehus. Det er indtil videre lykkedes at overflytte 5% af bolig-arbejdsstedstrafikken fra bil til cykel. Kommunen holder løbende regnskab med, bl.a. hvor mange kilometer, der flyttes fra bil til cykel og hvor mange kg CO2, de deltagende virksomhe-der sparer. Projektets foreløbige resultater viser, at der er en vilje til at ændre transportvaner, og giver et operationelt redskab til at måle (og forholde sig til) CO2-udslip og besparelser i samme.