Havnetunnel i København - Paag, Henrik; Jensen, Henrik Nejst (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1999)
Artiklen præsenterer Havnetunneltrafikmodellen, der er trafikmodel til beregning af såvel person-som vare- og lastbiltrafik i Hovedstadsområdet. Modellen er udviklet i forbindelse med de aktuelle undersøgelser af en østlig havnetunnel i København set i sammenhæng med en trafikal fredeliggørelse af den indre by, og udgør en vide-reudvikling af Ørestadstrafikmodellen. Havnetunneltrafikmodellen består af en personturs- og en vare/lastbiltursmodel samt en vej-valgsmodel. Modelkomplekset er udviklet til bl.a. at kunne belyse de trafikale konsekvenser af brugerbetaling og køproblemer på vejnettet, hvilket er nyt i forhold til tidligere trafikmodeller for Hovedstadsområdet. Desuden indeholder modellen en egentlig vare/lastbiltursmodel for Hovedstadsområdet, hvilket heller ikke tidligere har eksisteret. Til forskel fra en traditionel hierarkisk logitmodel er beregningen af benyttelsen af havnetunnelen i modelkomplekset integreret i en stokastisk rutevalgsmodel, hvilket sikrer et mere konsistent modelkompleks. I forbindelse med opstillingen af modellen er der gennemført en RP-analyse og 2 større SP-interviewanalyser for henholdsvis persontrafikken og vare- og lastbiltrafikken omfattende i alt 340 interviews.