Stationsoplands- og trafikmodelberegninger - Jacobsen, Bent; LArsen, Flemming (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1999)
I forbindelse med det københavnske Projekt Basisnet er en række nye net undersøgt både ved passageroplandsberegninger og trafikmodelberegninger. De nye net består hver især af et sammenhængende net af nye højklassede linier betjent med Metro (i tunnel), sporvogn eller S-bus med egen infrastruktur. I artiklen refereres for et af de undersøgte net resultaterne af passageroplands- og trafikmodelberegningerne. I oplandsberegningerne er for hver enkelt delstrækning, som nettene består af, passagerpoten-tialet opgjort som en sammenvægtning af antallet af beboere, arbejdspladser og uddannelses-pladser inden for en luftlineafstand på 750 m fra station/stoppested. Passagerpotentialet er opgjort både ”netto”, hvor beboere mv., som allerede i udgangssituationen er betjent ved nærliggende højklasset station (Regionaltog, S-tog, Metro og Privatbane) er ”trukket fra”, og ”brutto”, hvor alle beboere mv. medregnes. Passagerpotentialet er beregnet ved hjælp af GIS (ArcInfo) på basis af data fra Danmarks Statistik vedrørende befolknings-, arbejdsplads- og uddannelsespladstal fordelt på HT-planzoner (1996-tal). De nye basisnet er endvidere undersøgt ved trafikmodelberegninger (Hovedstadstrafikmo-dellen, HTM), hvor en række parametre tages i regning (konkrete kollektive rejsehastigheder og frekvenser, fremkommelighed for biltrafik, socio-økonomiske data mv.). Sammenlignes resultaterne af passageroplands- og trafikmodelberegningerne (strækninger med ”flest passagerer”) ses en klar sammenhæng. Passageroplandsberegninger kan således benyttes til identifikation af strækninger med ”størst passagermængder” før trafikmodelbe-regninger udføres. I de foretagne analyser synes ”brutto-potentialer” at give bedre indikation af passagermængderne end ”netto-potentialer”. I enkelte tilfælde kan delstrækninger dog have et stort antal ”gennemfarts-rejser” (dvs. rejser, som forløber hele vejen gennem pågældende strækning uden hverken udgangspunkt eller mål langs strækningen), således at trafikmodelbe-regningerne giver store passagermængder til trods for beskedne passagerpotentialer langs strækningen. Dette er for de undersøgte net tilfældet for Ring 3 Lyngby-Herlev-Glostrup.