Når man spørger i øst… - Magelund, Lykke (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1999)
Trafikanter er ofte den eneste kilde til viden om persontransport. Der gennemføres derfor ofte surveyanalyser f.eks. om trafikal adfærd eller præferencer i hypotetiske valgsituationer. En væsentlig fejlkilde i surveyanalyser kan relateres til, at respondenter ikke svarer i overensstemmelse med det tilsigtede. Ofte opdages disse fejl ikke, fordi der ikke ofres tilstrækkelig opmærksomhed på at analysere respondenternes svarstrategier. I paperet beskrives typer af faldgruber der kan relateres til respondenters spørgsmålsforståelse og hukommelse. Det sker med udgangspunkt i Henning Olsens analyse af danske surveyanalyser generelt. Faldgruberne eksemplificers med gennemførte surveyanalyser på persontransport-området. Det anbefales i designfasen at gennemføre interviews, hvor respondenter formulerer deres overvejelser i forbindelse med svarafgivelsen. Hvis der ikke kan designes en survey med en rimlig overensstemmelse mellem det der spørges om og det der svares på, anbefales at bruge andre kilder til vidensindsamling. Det gælder f.eks. spørgsmål om betalingsvillighed for abstrakte goder.