Bilkollektivet i Oslo - BErge, Guro (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1999)
Paperet presenterer resultatene fra en studie av delt eie av bil. Studieobjektet er Bilkollektivet i Oslo som startet i Oslo 1995 og var da den første delebilordningen i Norge. Bilkollektivet hadde høsten 1997 ca 120 medlemmer som delte 12 biler. En typisk ”bilkollektivist” er en mann over 30 år, med eller uten barn, men med høy utdannelse og middels høy inntekt. Jobber like gjerne i det private som i det offentlige, og mange har en overordnet stilling. Medlemmene er mer miljøbevisste enn befolkningen generelt, men flesteparten er med fordi de ikke trenger bil i hverdagen og fordi de ikke ønsker å bruke penger på å eie egen bil. Samlet kjører ikke medlemmene oftere eller lengre med bil som følge av medlemskapet. Flesteparten har imidlertid økt sin reiselengde med bil noe, men for et mindretall har medlemskapet betydd en reduksjon, og for noen få har denne reduksjonen vært betydelig. Medlemmene av Bilkollektivet kjører i gjennomsnitt 7470 km mindre enn befolkningen ellers i Oslo med førerkort og bil, og 1800 km mindre enn personer som har bil og ikke bruker denne på arbeidsreisen. Analysen viser at medlemmene ville kjørt mer bil med egen bil og flere ville også brukt denne til og fra arbeidet. Den klareste miljøeffekten av delt eie av bil er for øvrig knyttet til arealforbruk og behovet for redusert antall biler.