Bergensprogrammet for transport, byutvikling og miljø, trafikantbetaling som grunnlag for effektiv og miljøvennlig transport i Bergen - Sørstrøm, Marit (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1999)
Dagens avtale om bompenger i Bergen løper til 1.1.2002. Lokale politikere ønsker å inngå en ny avtale med staten om trafikantbetaling som bidrag til å finansiere investeringer i byområdet. I den anledning ble begrepet Bergensprogrammet for transport, byutvikling og miljø, lansert. I februar 1999 ble høringsrapport fra arbeidet med grunnlaget for en ny transportpolitikk i Bergen lagt fram. I dette arbeidet stod vurderinger av et nytt betalingssystem og analyser av effekter og finansieringsmuligheter sentralt. I arbeidet er to hovedalternativer for betalingssystem trukket fram; - et to-ringssystem - et sonesystem. I begge tilfeller ble det foreslått at man hadde to takster, 20 kr. i rushtiden og 10 kr. ellers, med betaling kun en vei og en gang pr.time. I dette paper presenteres de analyser som ble gjort og hvilke effekter som de to alternativene ville ha på trafikkutvikling, miljøforhold og inntektspotensiale. Avslutningvis angis status for beslutninger som gjelder trafikantbetaling i den politiske prosessen for Bergensprogrammet.