Enhedsomkostninger for trafikkens luftforurening - Kristensen, Niels Buus (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 1999)
Indlægget beskriver et afsluttet projekt for Trafikministeriet, som har opstillet en metode og foreløbige tal for skadesomkostningerne fra trafikkens luftforurening, opgjort dels pr. kg emission af CO, HC, NOx, partikler SO2 og CO2 og dels pr. km for alle transportformer. Størrelsesordenen af de marginale eksterne omkostninger, herunder luftforurening, og sammenhængen med trafikomfanget, fordelingen på transportmidler, vejtyper mv. har betydning for indretning af afgiftsstrukturen på transportområdet med henblik på at opnå hensigtsmæssige incitamenter ud fra en samfundsøkonomisk betragtning. I forbindelse med Trafikministeriets projekt 'CO2 reduktioner i transportsektoren' blev der foretaget en opgørelse af de marginale luftforureningsomkostninger pr. køretøjskilometer for vejsektorens transportmidler med udgangspunkt i Vejdirektoratets hidtidige skøn baseret på over forebyggelsesomkostningerne ud fra omkostninger og effekt fra katalysatorer. I dette projekt er opgørelserne i stedet baseret på skadesomkostningerne. Arbejdet er overvejende baseret på studier af den internationale litteratur, som er søgt tilpasset den danske transportsektor, mens egentlige måleresultater eller modelopstillinger for Danmark ikke indgår. Den centrale kilde for nærværende arbejde har været afrapporteringen fra 1995 af det meget omfattende EU-finansierede ExternE-projekt, der havde til formål at analysere og kvantificere de eksterne omkostninger fra energiproduktion baseret på forskellige energikilder. Projektet, der blev påbegyndt i 1993 som en videreførelse af det fælles EU/US "Fuel Cycles Study", blev varetaget af et internationalt team, der omfatter mere end 30 organisationer. Efterfølgende er der også blevet udført et tilsvarende studie for transportsektoren, ExternE Transport, som i høj grad bygger videre på samme grundlag, og som i øjeblikket er under færdiggørelse. Desværre har nærværende arbejde ikke haft mulighed for direkte at benytte resultaterne herfra, men det bør udgøre fundamentet for en videreførelse af arbejdet i en egentlig opstilling af eksterne omkostninger for transportsektorens luftforurening i Danmark. Selv om projektet præsenterer nye omkostnings--estimater, som må betragtes som en forbedring sammenlignet med de tal, der hidtil har været tilgængelige, skal arbejdet altså først og fremmest ses som et forstudie til en egentlig af egentlige danske enheds-omkostninger for transportens luftforurening med udgangspunkt i de senere års omfattende internationale vidensopbygning på området.