Stationsstrukturen i Danmark: En undersøgelse - Røhl, Andreas; Schjødt, Peter Feilberg (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2002)
Banestyrelsen og Trafikministeriet gennemførte i 2. halvår af 2001 en undersøgelse af stationsstrukturen i Danmark. Årsagen til undersøgelsen var Trafikministeriets ønske om at få et bedre grundlag til at tage stilling til ofte forekommende ønsker om stationsåbninger. Trafikministeriet ønskede endvidere et bedre grundlag for at vurdere, om det kunne være relevant at lukke stationer med henblik på at opnå rejsetidsforbedringer for nuværende rejsende og eventuelt ledig banekapacitet til alternativ anvendelse. Undersøgelsens resultater kan danne grundlag for en prioritering af, hvilke strækninger der bør analyseres nærmere, hvis det politisk ønskes at tilvejebringe et grundlag for konkrete beslutninger om at lukke eller åbne stationer. Undersøgelsens overordnede niveau indebærer dog, at den ikke alene kan udgøre grundlaget for beslutninger om at åbne og/eller lukke stationer. En styregruppe med deltagere fra DSB og Amtsrådsforeningen fulgte arbejdet. Dette paper giver et resumé af undersøgelsesresultaterne: I første afsnit beskrives de benyttede metoder. Andet afsnit indeholder en gennemgang af resultaterne med fokus på de strækninger, hvor ændringer i stationsstrukturen forekommer mest perspektivrige. I tredje afsnit diskuteres undersøgelsens perspektiver.