Videnstyring og havne i en moderne transportkæde - Andersen, Paul Nordahl; Pedersen, Michael H. (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2002)
Mange små og mellem store europæiske havne står i dag overfor en række udfordringer for at blive attraktive samarbejdspartnere i moderne transportkæder. Der kan fremhæves tre forhold, der nødven- diggør tilpasninger af havnenes forretningsgrundlag. 1) Ændret lovgrundlag, 2) teknologisk udvikling og 3) ændrede markedsforhold i retning mod optimering af hele transportkæder. I dette paper udpeges der specielt fire hovedproblemområder i havnene: IT, samarbejde, logistik, uddannelse & kompetence. Videnstyring som primært fokusområde i den generelle forretningsudviklingsproces kunne være en mulig løsningsmodel til tackling af disse problemområder. Til dette har Erhvervsfremme Styrelsen udviklet en generel model til håndtering af de enkelte faser i processen. Havnen skal først identificere sin brugsværdi, der her omfatter det, at havnen kan indgå i en moderne transportkæde. For at denne målsætning kan lykkes er der fire ledelsesudfordringer, der skal tackles, IT, samarbejde, logistik og uddannelse & kompetence. Til løsning af hver af disse udfordringer er der defineret indsatser, som for IT f.eks. omfatter investeringer i styringsprogrammer og kompatibelt IT udstyr. For hver af disse indsatser bliver der fastlagt en række indikatorer, som omfatter alle de operationelle forhold omkring indsatsen, udfordringen og sluttelig brugsværdien.