Effekt af alkolås i biler samt mulighed for at indføre brug heraf i Europa - Bernhoft, Inger Marie (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2002)
Baggrunden for projektet var et ønske om at undersøge mulighederne for at indføre brug af den såkaldte alkolås i biler i de europæiske lande. Alkolås – på dansk også kaldet alkoholteststyret startspærre – er en teknisk installation, der kan monteres i et køretøj. Før start skal føreren foretage en udåndingsprøve til afdækning af en eventuel alkoholpromille, og hvis testen viser, at der er alkohol i udåndingsluften over en i apparatet fastsat promille, aktiveres startspærren, så bilen ikke kan startes. Alkolåsen er indført i mange stater i USA og Canada, og den bruges her dels som erstatning for en frakendelse af kørekortet dels som led i det forebyggende arbejde. Spritkørsel udgør stadig et stort trafiksikkerhedsmæssigt problem i Europa, idet der feks. i Danmark er involveret en spritbilist i knap hver fjerde dødsuheld i trafikken. Selv om en person i forbindelse med en dom for spritkørsel får frakendt sit kørekort, sker det, at personen alligevel fortsætter med at køre bil i frakendelsesperioden. Derfor er det interessant at undersøge mulighederne for i de europæiske lande at indføre dette tiltag, der ved at forhindre spritkørsel vil kunne have både en trafiksikkerhedsmæssig effekt samt en præventiv effekt i forhold til alhokolmisbrug. I projektet samarbejdede fire europæiske trafiksikkerhedsinstitutter, DTF, Danmarks TransportForskning (DK), SWOV Institute for Road Safety Research (NL), BASt, Bundesanstalt für Strassenwesen (D) og VTT, Building and Transport (FIN), og projektet var delvis financieret af Den europæiske Kommission. Der var flere formål med undersøgelsen, nemlig at indsamle erfaring om brug af alkolås i andre lande at undersøge interessen og mulighederne for at indeføre alkolås i de europæiske lande at udarbejde en beskrivelse for gennemførelsen af et forsøg med alkolås i et europæisk land.