Webbaserede Spørgeskemaer i Transportundersøgelser - Overgaard Madsen, Jens Christian; Lahrmann, Harry (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2002)
Igennem de sidste tre år har Trafikforskningsgruppen ved Aalborg Universitet benyttet sig af webbase- rede spørgeskemaer i forbindelse med gennemførelsen af forskningsprojekter og i undervisningen af civilingeniørstuderende indenfor by- og trafikplanlægning. Trafikforskningsgruppen erfaringer viser, at det ved brug af internetmediet er muligt at gennemføre langt mere avancerede spørgeskemaunder- søgelser indenfor transportområdet end ved anvendelse af de traditionelle medier telefon og posten- quete. Metoden er endvidere både billigere og svarkvaliteten højere, ligesom tidsforbruget i analysefa- sen er væsentligt mindre. Perspektiverne knyttet til webbaserede spørgeskemaer eksempelvis med henblik på at højne borgerdeltagelsen i planlægningsspørgsmål er så store, at værktøjet og teknologien i fremtiden må forventes at vinde bredt indpas i transportsektoren. I det nedenstående gives indledningsvist en nærmere definition af begrebet ”webbaserede spørgeske- maer” og den bagvedliggende teknologi omtales, ligesom de umiddelbare fordele forbundet med an- vendelsen af webbaserede spørgeskemaer oplistes. Efterfølgende redegøres der på grundlag af fire projekter for de nærmere erfaringer, som Trafikforskningsgruppen har gjort sig omkring anvendelsen af webbaserede spørgeskemaer i transportundersøgelser. Slutteligt diskuteres mulige faldgruber og problemstillinger knyttet til brugen af værktøjet.